Lewis's RB Clio 197

Discussion in 'Projects/Progress Threads' started by lewishunter98, Aug 17, 2018.

  1. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Box is all back together with the quaife limited slip diff in.

    All sealed and selecting all gears ready to get put in!
    4bd03c6efec37812e48eade4fc6d1373.jpg

    6797e5b3109a50458815c6da1961ee56.jpg

    Have to give a massive shout-out to Stephen for lending me a hand in doing this and even taking the casing and cleaning it up for me. Super pleased with it and excited to see what all the fuss is about with an LSD!

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
    Sean197, Milan197, Big Ben and 2 others like this.

  2. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Update!!

    New gearbox is on. Old crunchy box gone! Over the moon and did it myself with the help of a couple mates so saved labour there and it's experience I guess

    55b31e9e18e74a79098a5ac22e313d4f.jpg

    So now the car has a 200 Cup steering rack, Quaife LSD in a rebuilt box, Black series ARB bushes, braided clutch line, new gen clutch and slave cylinder. All bled up with rbf 600 fluid.

    Subframe with the new rack etc:

    61390abbebdddbb62b85f679b3ac666a.jpg

    Old rack which both track rod ends actually had play after roughly 5k of driving! Both knocking side to side.

    98131363b006d85892c940e21645258b.jpg

    Old gearbox and slave which didn't look particularly healthy either. Unsure of the brand on that slave though. Good news is the previous owner did genuinely get the clutch changed before my ownership (which I was always sceptical about) and it had loads of meat left.

    I'll strip this apart to see the state of the synchros in the next couple weeks and update on here.

    d42c0ef0ea0852438bd7aedb384ea384.jpg

    Only thing I need now is an alignment, and I'm going to replace both anti rotation links and drop links again as there's a couple damaged boots and may aswell replace in pairs!

    Only a year and a half without the box being done!

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
  3. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Shock. More parts!

    Also, the quaife has transformed the car in corners. It's so much more confidence inspiring! The way it just pulls through a corner now is crazy!

    Over the new few months I'm going to be sorting out a few little niggles with the car. Nothing major but I can't see me driving it much over winter 9cb06db77bbc7bc6d2b701f1f556d367.jpg

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
    Beany likes this.
  4. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Changed the dog bone mount over today and as you can see in the pics, the old one had seen better days.
    83c7c1cee85f863f0a90672ff30c9a77.jpg

    9fe42efb3c5aeafc9ec61eae99b01a09.jpg

    42c94b1274d6d9af614aa4a11345a441.jpg


    Also the car has been running really rough occasionally and bogging down on me since doing the gearbox. After scanning it is showing the pre-cat sensor codes, not sure if it was unplugged or something and then not plugged back in when the subframe was put back on or what. Going to double check tomorrow. If not, I better trade a kidney to fund a new one!

    8abaf51199819be68a28f97d0a86e6e1.jpg

    926fc9558b0f949e3b7668e331bab85b.jpg

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
  5. wootwoot

    wootwoot

    Messages:
    70
    Location:
    Melbourne Australia
    Car:
    Clio 197
    Does that Dog bone vibrate much?

    Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
     
  6. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    To be honest, it doesn't feel as if it vibrates more than the old one did. I do have all inserts done on engine mount though

    I was trying to explain to a mate of mine, the vibrations feel more solid and the other one felt "loose?". If that makes sense. Probably due to the split and the fact this one is brand new.

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
    wootwoot likes this.
  7. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Turns out the lambda was actually just unplugged and I had missed this when putting the subframe back on. Doh. Live and learn!

    Took it out for a drive and it's lovely not having it misfire on me! Hahaha. Feels really really good now though, it is unbelievable in the corners. And the new dogbone has made it feel so much tighter on gearchanges and the response is noticeably better over the old split dogbone!

    ced538c04cb96c585cc524e81e190559.jpg

    Have a couple more parts turning up tomorrow also.

    The only other thing I've noticed on my drive out the other day, occasionally it seems to be getting stuck in 3rd and 5th in particular. A quick search and it seems to be caused by linkages/cables coming out of the clip. So will double check they're fully clipped in this weekend

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
    Benno likes this.
  8. Benno

    Benno Paid Member

    Messages:
    1,809
    Location:
    Birmingham/North Wilts
    Car:
    OG 250 Cup
    When you booking a trackday sunshine?

    Car looks mint, waste of a Quaife if you don’t get it to Snetterton or Cadwell! :wink:
     
    Beany and lewishunter98 like this.
  9. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    I've got a day off work booked for a track day but I haven't booked it yet, pending weather! Only Abingdon mind.

    Thanks mate I'd love cadwell, but that's about 6 hours away haha

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
    Benno likes this.
  10. Beany

    Beany Platinum Member

    Messages:
    2,244
    Location:
    Doncaster
    Car:
    RB 200 cup
    think you both should book at same time.. Cadwell boys :wink:
     
  11. Benno

    Benno Paid Member

    Messages:
    1,809
    Location:
    Birmingham/North Wilts
    Car:
    OG 250 Cup
    Bedford’s a good starter track to calm any nerves about doing it. Hit the button and book it!

    Do what a group of us do, make a weekend of it, well worth it.
     
    lewishunter98 likes this.
  12. Benno

    Benno Paid Member

    Messages:
    1,809
    Location:
    Birmingham/North Wilts
    Car:
    OG 250 Cup
    Toying with losing my Combe virginity first, only up the road from home.
     
    Beany likes this.
  13. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Yeah I'll go there at some point too! That's about 2.5 hours from me, Abingdon is only an hour and it's cheap hence why I'm thinking of going there!

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
  14. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    With all the hassle of getting the airbag off to change my old squib I decided "Can't be arsed with this anymore, I'm buying a new wheel"

    So I bought a new wheel

    And I'm glad I did
    7164103a0f689787b55e9a17e1ff9a90.jpg

    It looks so much better than the stock one, just driven with it for the first time today and it is so good, I feel like I have way more grip on the wheel than before

    4914a0b1a0fa4c4e2419e4ad9840248c.jpg

    Annoyingly the boss kit only came with one resistor, so I'm needing to order some off of eBay, if they don't work I have it booked in at ktec to figure out why my esp light keeps coming on and going off anyway, so I'll have to ask them to code the airbag light out too. But that's not till the 14th of Dec, so gives me plenty time to try figure out myself!

    Today was also the second drive with the new dogbone and thoughts are still positive. Would recommend one over powerflex inserts if you can deal with the vibrations when pulling away!

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
    Sean197 and Beany like this.
  15. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Also I forgot to mention,

    The gear issue I had with it getting stuck in 3rd and 5th, the cable on the side of the box wasn't fully in to it's "clip/mount"

    Had all the battery etc out yesterday and got that fully in, changed the reverse sensor also.

    So now it's not telling me to select neutral when starting the car and also the gearbox is back to being smooth as anything!

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
    Big Ben likes this.
  16. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Well...

    First time the car has properly let me down tonight

    Drove to drop something off no issues, parked up, car off, 2 minutes later won't start.

    Getting a clicking noise from the starter, not sure if it's this that's causing it or what.

    Few things I have to check from a post on the Facebook group, but all of a sudden I'm very sick of this car haha 00dcaf5d326d7adb6fb92c9a658115be.jpg

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
  17. suj

    suj Paid Member

    Messages:
    814
    Location:
    Birmingham / Warwick
    Car:
    Nimbus Grey 197
    Check the crankshaft sensor in the gearbox, a few people have had it break on them (either fail or the end has been damaged by the flywheel).
     
    lewishunter98 likes this.
  18. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Suppose it's worth me giving it a check, it is brand new though! Changed it about 3 weeks ago with the new gearbox!

    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
    suj likes this.
  19. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Current situation!

    71ec90afc5743158704accd7548d8fee.jpg

    Changed the starter relay, tested voltage on the exciter wire, seemed fine, tomorrow I'm testing the voltage on the main cable to the starter

    While I had all the battery etc out I decided to change the yellow gearbox insert for a black one, that I got from euros for £19! Funnily enough replaced the gearbox mount on a friend's MK2 Mégane and the mounts are literally identical. So he has my old yellow insert now!

    3eafca20cb9a7817d45689a5320b25d3.jpg

    While the car is in the air I decided I'll do what a couple others have done and chop the rad support down and give it a fresh coat of hammerite, drop the coolant and I also have an oil and filter kit on the way from rpd.

    Does anyone know if I'll actually be able to get all of the coolant out? I don't want to have some old stuff left in there but I obviously can't run it through with water etc because it won't start haha!


    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
  20. lewishunter98

    lewishunter98 Paid Member

    Messages:
    627
    Location:
    Southampton
    Car:
    Racing Blue Clio 197
    Still diagnosing whatever has happened to my car and the reason why it won't start

    The exciter wire in the upc will get near 12v but on the starter it's getting like 0.8 volts?

    Yesterday while testing also I pulled the rad support off and started painting with hammerite. I've got 4 coats on now for good measure!

    23b21b4d14f29c0229e4ab6c6e3c4ecb.jpg

    While I was there tonight I changed the oil and I have coolant ready to be dropped too. The oil was pretty black considering it has done 4k since January when it was last changed. I plan on taking it to ktec next month too to keep up the yearly stamps, but I figured for the price of a service kit it was worth doing anyway.

    52a325d5c63631ad8dab8f8da375445c.jpg

    5a581cdaa21428fee8bd110958786ca3.jpg



    Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
     
    Big Ben, Sean197 and Beany like this.

  • Share This Page


    1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
      By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.