New noise developed under the bonnet ...

CallorFold

Platinum Member
Sounds belt related. Checked your pulley also?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
The light tapping noise has been there since owned the car (getting on for year and half now / 13K miles) - seem to remember reading a few threads stating this was pretty normal.... Just the new squeal that's a bit worrying - does the dephaser pulley normally squeal? or just tap?
 
The light tapping noise has been there since owned the car (getting on for year and half now / 13K miles) - seem to remember reading a few threads stating this was pretty normal.... Just the new squeal that's a bit worrying - does the dephaser pulley normally squeal? or just tap?
I was getting a couple of noises and whatnot similar to this before I had my belt change. It's quite silent now though.

I'd pull the right wheel and lining off with the car up on a ramp to check where the noise is coming from. It seems to be in the belt area but best to check before forking out loads of money and finding out it wasn't that!

I couldn't tell you if the noise is a pulley as there are plenty of moving parts. Best to check visually and by listening with the liner off.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
 

CallorFold

Platinum Member
Just been out to have another listen, it really doesn't seem like it is the Aux belt, seems higher up in the engine bay. Sounds like it's coming from just below the oil filler cap, dephaser pulley/cambelt are behind that?

Any chance it could be the cambelt? Or does dephaser seem more likely? Think I'll end up passing the car to my mechanic to have a look at. ****.
 
I'd certainly pass it to a mechanic if it's worrying you, for a proper diagnosis. There's nothing like an experienced mechanics ear. When was the belt change done last?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
 

CallorFold

Platinum Member
Cam belt was done in 2013 so definitely shouldn't be due yet, and it's way, way below the mileage requirement.

Also to add to the troubleshooting, when the clutch is depressed the noise stops.

Maybe clutch related rather than cambelt/dephaser? Will give my mechanic a call a little later today and see if I can pop it round for him to have a listen
 
Last edited:
Cam belt was done in 2013 so definitely shouldn't be due yet, and it's way, way below the mileage requirement.

Also to add to the troubleshooting, when the clutch is depressed the noise stops.

Maybe clutch related rather than cambelt/dephaser? Will give my mechanic a call a little later today and see if I can pop it round for him to have a listen
I was going to reply and say it's probably clutch related yesterday but you mentioned you thought it was the dephaser but I can see you've edited your post now and mentioned you reckon it's the clutch. Yeah mate, I can see it being transmission related. Could be resonating from the gearbox up in to the engine bay but that doesn't explain why you're heading it from the left side of the bay.

Sounds like a bearing or something the like.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
 

CallorFold

Platinum Member
Yeah unfortunately being non-mechanical I'm diagnosing via YouTube videos and other forum posts so learning as I go!

I believe a clutch job is probably on par cost wise with Cambelt/Dephaser job? ~£500?

From what I've read, if it's clutch bearings/thrust bearing/that sort of thing, its cost effective to have the clutch changed at the same time due to the labor involved?

Car is a 2008 (so 8 years old now) with 65K on it and to my knowledge is still on original clutch - any idea what the general life-span in the Clio is/expected change?
 
Last edited:
Clutch life span is all to do with how you drive it bud.

Clutch job is naturally expensive, yeah.

I'd pop in a new clutch too mate, yeah. While your there kind of thing!

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
 

DS197

POTM Winner - June 2017
Paid Member
Also worth changing the slave cylinder too when replacing the clutch
 

CallorFold

Platinum Member
Mechanic has disagnosed clutch thrust/release bearing or whatever it's called

Is this a separate component or does it come as part of the clutch/clutch kit?

I can see on Renaultparts it's £190 for clutch kit
 

Foxspeed

"the new red baron"
Moderator
Mechanic has disagnosed clutch thrust/release bearing or whatever it's called

Is this a separate component or does it come as part of the clutch/clutch kit?

I can see on Renaultparts it's £190 for clutch kit
clutch kit = clutch cover/drive plate/release bearing (normally) but some places only class cover and drive plate as a "kit"
 

sevenfourate

Devotee of OCD
Paid Member
^^^^Dont suppose a clutch is "desperate" (Big job on these cars ?). Im guessing its not a quick swap.........

But - hopefully diagnosed correctly 1st time, and its normal wear and tear / routine work on a car a few years old unfortunately.

****What miles has you car done out of interest ?
 

CallorFold

Platinum Member
It dont owe the car much then and has done ok in a performance vehicle.......
Yeah it's just going to be the labour costs involved in changing it out really. GF's Dad does bits and bobs on cars and reckons he might be able to do the clutch so waiting to hear from him.

If I can grab the clutch kit for ~£190 from Renaultparts and get some assistance fitting it, it shouldn't be too bad. Fingers crossed
 

sevenfourate

Devotee of OCD
Paid Member
Yeah it's just going to be the labour costs involved in changing it out really. GF's Dad does bits and bobs on cars and reckons he might be able to do the clutch so waiting to hear from him.

If I can grab the clutch kit for ~£190 from Renaultparts and get some assistance fitting it, it shouldn't be too bad. Fingers crossed
Day after i had my manifold fitted, a friend of mine had a clutch fitted in his 10 plate Type-R Civic.

Done in the same garage as i use, so i saw it happening. That was a suspension out, sub-frame dropped effort; like the mani fitting on an RS. I believe he said with an slightly uprated clutch he was looking at around £600 all-in.

Same scenario for a clutch in ours in regard of dropping engine slightly, sub-frame out etc ??