Cam sensor

Discussion in 'Engine, Gearbox, Exhaust and Air Intake' started by Davecoupe, Dec 9, 2019.

  1. Davecoupe

    Davecoupe Paid Member

    Messages:
    11
    Car:
    200sx s14a, vrs octavia
    Got my check engine light and “check emissions” warning on the dash of my 197. Reading the codes, it’s coming up as cam sensor.

    From internet research I think there are 2 on the 197 and one is located under the inlet.

    Where is the second one....and what are the part numbers for both of these sensors please?


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     

  2. suj

    suj Paid Member

    Messages:
    842
    Location:
    Birmingham / Warwick
    Car:
    Nimbus Grey 197
  3. Foxspeed

    Foxspeed "the new red baron" Moderator

    Messages:
    15,746
    Location:
    sat behind a laptop over-moderating...
    Car:
    megane trophy 300edc
    might getting confused with the cam phaser or vvt valve...
     
    suj likes this.
  4. Davecoupe

    Davecoupe Paid Member

    Messages:
    11
    Car:
    200sx s14a, vrs octavia
    suj likes this.
  5. Davecoupe

    Davecoupe Paid Member

    Messages:
    11
    Car:
    200sx s14a, vrs octavia
    Ok, cam position sensor changed and codes cleared only to come on again straight away.

    This is the code I’m getting:

    0f2ef0c9a3d385b1cfaaa01451a209e3.jpg

    Any ideas?


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  6. turkie172

    turkie172 Paid Member

    Messages:
    1,062
    Location:
    N. Ireland
    Car:
    197
    When you drove the car home across Wales was it going all right, have you done anything with the car like a steam clean I have a Renault clip which can be more accurate with diagnostics. I'm in Cookstown a bit far away to swap stuff but your screen shot is pointing at the camshaft position actuator (open bank) which to me would be the something not plugged in or the car sensing something missing.
    upload_2019-12-23_22-46-59.png
    upload_2019-12-23_22-47-23.png
    upload_2019-12-23_22-52-46.png
    upload_2019-12-23_23-1-14.png
     
  7. Davecoupe

    Davecoupe Paid Member

    Messages:
    11
    Car:
    200sx s14a, vrs octavia
    Thanks for the reply. No cleaning or anything... but I had the sensor 1013 on your diagram removed briefly. I’ll take it out again tomorrow and clean it.

    Am I right in thinking that’s the VVT actuator?

    I might take a run down to Cookstown some time and get a spin in yours if that suited? Just to make sure I’m judging the power correctly. I didn’t mention it in my first post but the power has picked up significantly since I changed the cam sensor.
     
  8. turkie172

    turkie172 Paid Member

    Messages:
    1,062
    Location:
    N. Ireland
    Car:
    197
    I think it goes under or above the coil pack bolt lug it gets power from the UPC and they can have problems because they switch control almost the entire car. I'm looking for the Technical note at the moment for cam sensor
     
  9. turkie172

    turkie172 Paid Member

    Messages:
    1,062
    Location:
    N. Ireland
    Car:
    197

  • Share This Page


    1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
      By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.