Whining on cold start

Discussion in 'Clio General Chat' started by Denners15, Sep 23, 2019.

  1. Denners15

    Denners15 Gold Member

    Messages:
    31
    Car:
    Clio 197
    Hi needs some assistance with a whining noise which has recently started happening on my car on cold start, goes quite once warm and gets slightly louder when I push down the clutch, belts have all been done less than 500miles a go, would I be correct to assume this is a clutch release bearing issue? Any assistance or anyone who has had the same issue would be helpful,

    cheers
     

  2. Big Ben

    Big Ben Winner - POTM February 2018 Paid Member

    Messages:
    5,582
    Location:
    Herts
    Car:
    197
    If you could post a recording of the noise might help people identify it better?
    Alternator on mine made a whining noise. Quite common
     
  3. Denners15

    Denners15 Gold Member

    Messages:
    31
    Car:
    Clio 197
    Interestingly enough it’s stopped doing it to the point where you cannot hear it with a phone, the only time it gets noticeable louder is when the clutch is fully pressed. Just looking at ways to rule out so I don’t end up replacing parts for the sake of it. Would having the clutch fully engaged cause a change in the noise of the alternator??
     
  4. Big Ben

    Big Ben Winner - POTM February 2018 Paid Member

    Messages:
    5,582
    Location:
    Herts
    Car:
    197
    Regarding the clutch that’s beyond my mechanical knowledge sadly! Someone else might know
    My alternator was worse when cold for some reason. Not talking massive noise but when it’s your own vehicle you notice these things
     

  • Share This Page


    1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
      By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.